Antradienis, 13 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Kelmė!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Kelmė!
No Result
View All Result

Kaip nebrangiai pasaldinti gyvenimą norint vartoti mažiau cukraus: pasigaminkite alternatyvą, kuri tiks ir kepiniams

RINA@ RINA
Penktadienis, 20 spalio, 2023
0
Rytoj yra puiki proga padovanoti kažką saldaus brangiems žmonėms – būtent trečiąjį spalio šeštadienį švenčiama Saldžiausia siena. O kaip saldžiu kepiniu palepinti tuos, kurie iš savo mitybos raciono yra išbraukę cukrų? Būdų tikrai yra, išduoda prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė, o vieną skanią ir nebrangią alternatyvą visai nesunku pasigaminti patiems. Datulių pasta taps mėgstamiausiu saldžiu produktu namuose.
Kaip nebrangiai pasaldinti gyvenimą norint vartoti mažiau cukraus: pasigaminkite alternatyvą, kuri tiks ir kepiniams

#image_title

Pastaraisiais metais stiprėja akivaizdi tendencija – žmonės daugiau domisi sveikos mitybos principais, tad stengiasi vartoti mažiau ne tik riebalų, bet ir cukraus. Tokie pirkėjų poreikiai daro įtaką ir prekių asortimentui parduotuvėse – atsiranda daugiau sveikuoliškų pasirinkimų.

Tiesa, jeigu ant produkto yra pažymėta, kad jame nėra cukraus, tai dar nereiškia, kad jis iškart tampa sveikesniu. Vietoje cukraus gali būti panaudoti dirbtiniai saldikliai, apie kuriuos šiemet yra įspėjusi Pasaulio sveikatos organizacija. Pasak specialistų, jie ne tik nepadeda numesti svorio, bet ilgainiui gali didinti antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

REKLAMA

„Turime nelaužomą taisyklę – savo gaminiuose nenaudojame jokių dirbtinių saldiklių. Be to, keliame ir daugiau aukštų reikalavimų, kad produktai būtų „kaip namie“: naudojame tik tikrą grietinėlę, grietinę, kokybišką sviestą ir aukščiausios rūšies miltus. Konditeriai pasitelkia ir natūraliai saldumą suteikiančius ingredientus, tokius kaip uogos, vaisiai. Matome, kad ir pirkėjams aktualu atrasti alternatyvų cukrui – jie noriai renkasi medų, klevų sirupą, kitus natūralius saldiklius“, – pasakoja „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Iš savo raciono išbraukus baltąjį cukrų nereiškia, kad gyvenimas taps mažiau saldus. Galima naudoti tokią klasiką kaip medus ar Lietuvoje vis labiau populiarėjantys klevų, agavų sirupai. Jie ne tik pagelbės smaližiams, bet ir bus palankesni sveikatai nei įprastinis cukrus.

Panašusturinys

3 pigios alternatyvos majonezui iš avokadų, pupelių ir varškės: truksit vos 15 minučių, o tiks įvairiems patiekalams

Kiek daug reikalų per Kalėdas: TOP 5 šventiniai patiekalai, kuriuos galima pasiruošti iš anksto

„Superšeštadienio“ pasiūlymai – kiekvieno skoniui: paruošite pietus ir mėsos, ir žuvies mėgėjams

Tiesa, šios alternatyvos yra kaloringos, todėl jas vartoti taip pat reikėtų saikingai. Be to, dėl savo skonio ne visada gali tikti visiems patiekalams, o dėl skystumo kepiniuose gali pakeisti tešlos konsistenciją.

Atsisakiusieji įprasto cukraus taip pat gali rinktis ksilitolio, eritritolio ar stevijos saldiklius, išbandyti pagamintą iš cukranendrių ar kokoso palmių žiedų. Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė visgi siūlo patiems pasigaminti sveiką, saldžią ir nebrangią alternatyvą – datulių pastą.

Datulės dera ir kepiniuose, ir mėsos patiekaluose

Datulės yra puikus natūralus saldiklis – ne be reikalo jos pavadinamos ir „gamtos saldainiais“. Be to, jose gausu skaidulų ir naudingų mineralų, tokių kaip kalis, magnis, folio rūgštis. Jos taip pat yra geras antioksidantų šaltinis.

„Datulės yra maloniai saldžios, tačiau jos tinka ne tik desertams. Pavyzdžiui, galima jas įdaryti sūriu, riešutais ir apvynioti kumpio gabaliuku – bus gurmaniškas desertas, sužadinantis daug skonio receptorių. Derinyje su balzaminiu actu, česnakais ir žolelėmis datulės virs ypač gardžia glazūra kepamai mėsai. Salotose jos puikiai dera su žalumynais, fetos ar ožkos sūriu, riešutais, citrusiniais vaisiais“, – idėjomis dalijasi kulinarijos technologė.

Datulės ypač mėgstamos Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos virtuvėse, kur jos atsiduria pikantiškuose ir sodraus skonio troškiniuose. Jos tinka ne tik su šiose šalyse populiaria ėriena, bet ir vištiena ar daržovėmis.

Ypač datules verta išnaudoti gaminant saldžius patiekalus. Jos puikiai sulipdys ingredientus nekeptuose saldėsiuose, tokiuose kaip riešutų, sėklų triufeliai ar naminiai batonėliai, taip pat maloniu saldumu praturtins kokteilius ar glotnučius. Tuo tarpu visai nesunkiai tik iš dviejų ingredientų pagaminama datulių pasta taps sveika alternatyva cukrui net ir kepiniuose. Ji brauniams, pyragams, keksiukams suteiks ir saldumo, ir drėgnumo.

Datulių pastai reikės: 400 g datulių, maždaug 200 ml vandens.

„Galima naudoti tiek šviežias, tiek džiovintas datules – pažiūrėkite, kurių turite namuose ar kurių kaina tą savaitę yra geresnė parduotuvėje. Jeigu naudojate džiovintas arba tiesiog gana kietas šviežias, jas prieš tai pamirkykite karštame vandenyje. Tuomet tereikės išimti kauliukus ir su vandeniu gerai jas sutrinti maisto trintuvu. Geriausia vandens iš pradžių įpilti nedaug – taip bus lengviau kontroliuoti, kokios konsistencijos pastos norėsite“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Gerai sutrintą masę dėkite į stiklainukus ir laikykite šaldytuve. Ten datulių pasta išstovės iki savaitės. Ją taip pat galima užšaldyti, pavyzdžiui, ledo kubelių formoje ir išsiimti tuomet, kai prireikia.

Ši pasta derės ne tik kepiniuose, bet ir rytinėje košėje, ant skrebučio, kokteiliuose, pagardins jogurtą, granolą ar net kavos puodelį.

 

Šiame straipsnyje
+++ Perlas energija Elektros energija

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

7 gegužės, 2025
„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

2 gegužės, 2025
30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

29 balandžio, 2025
Pagerbiant Popiežiaus Pranciškaus atminimą, balandžio 26-ąją Lietuvoje skelbiamas gedulas

Pagerbiant Popiežiaus Pranciškaus atminimą, balandžio 26-ąją Lietuvoje skelbiamas gedulas

24 balandžio, 2025
Iš Lietuvos – į visą pasaulį: kaip pasaulinės tendencijos diktuoja lietuviškų kviečių paklausą ir kainas?

Iš Lietuvos – į visą pasaulį: kaip pasaulinės tendencijos diktuoja lietuviškų kviečių paklausą ir kainas?

23 balandžio, 2025
Karinio rengimo pratybos Kelmės rajone

Karinio rengimo pratybos Kelmės rajone

18 balandžio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Laiku nepakeitus padangų – vairuotojams visa puokštė rizikų ir nemalonumų

Laiku nepakeitus padangų – vairuotojams visa puokštė rizikų ir nemalonumų

Kas yra NPD ir kaip jis taikomas?

Kas yra NPD ir kaip jis taikomas?

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.