Antradienis, 13 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Kelmė!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Kelmė!
No Result
View All Result

Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas

RINA@ RINA
Pirmadienis, 8 vasario, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reikalingų vitaminų ir mineralų. Patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ir plačiai paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Nustebsite, bet iš raugintų kopūstų galima išsikepti net ir tortą.

Raugintų kopūstų patiekalai

„Vienos šeimos kopūstus raugia pačios ir turi iš kartos į kartą perduodamą receptūrą bei gamybos eigą. Kiti perka jau paruoštus ir Lietuvos ūkininkų užaugintus bei užraugtus kopūstus, kurie visada yra kokybiški, traškūs ir gero skonio. Ne veltui rauginti kopūstai yra vienas iš populiariausių mūsų pirkėjų pasirinkimų specializuotuose „Linkėjimai iš kaimo“ skyreliuose, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Iš lietuviškų ūkių į „Maximos“ parduotuves atkeliaujančių „Linkėjimai iš kaimo“ raugintų kopūstų pardavimai pernai augo 20 proc. ir priartėjo prie 1000 tonų. Didžiausią piką šio vitaminų šaltinio pardavimai pasiekia šaltuoju metų laiku – sausio ir vasario mėnesiais.

REKLAMA

„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė raugintus kopūstus vadina lietuviškų patiekalų klasika, tačiau ragina paeksperimentuoti, nes patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Keli paprasti receptai – ir visa šeima prie stalo gali leistis į skonio kelionę po Vokietiją, Austriją, Čekiją ar net JAV, kur išeiviai iš Europos yra sukūrę savitų valgių.

Pasak B. Baratinskaitės, patiekalai iš raugintų kopūstų yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių. Maisto gamybos ekspertė siūlo išmėginti tris receptus, o vienas iš jų – torto.

Panašusturinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

Bavariški raugintų kopūstų kroketai
Reikės: 4 bulvių, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 400 g nusunktų raugintų kopūstų, 3 kiaušinių, 70 g miltų, 80 g duonos trupinių arba džiūvėsėlių, žiupsnelio kmynų sėklų, pipirų ir druskos, aliejaus.

Išvirkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves. Išvirtas bulves perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite, tada leiskite atvėsti 5–10 minučių. Į bulves įmaišykite svogūnus, nusunktus raugintus kopūstus, kiaušinį, druską, pipirus, kmynus, miltus ir džiūvėsėlius, kad susiformuotų tirštas mišinys.

Į vieną dubenėlį įberkite miltų, į kitą – duonos trupinių ar džiūvėsėlių. Išplakite du kiaušinius ir supilkite į trečią dubenį.

Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, gruzdintuvėje ar puode. Paimkite kupiną šaukštą bulvių ir kopūstų mišinio, suformuokite rutuliuką ir apvoliokite miltuose. Tada aptepkite kiaušiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Suformuotus rutuliukus kepkite aliejuje mažomis partijomis 2–4 minutes, kol gražiai pagels. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir patiekite karštus.

Pasak B. Baratinskaitės, šis Vokietijos Bavarijos regione itin populiarus užkandis dažnai patiekiamas įvairiose šventėse, tokiose kaip „Oktoberfest“.

Sotūs raugintų kopūstų ir bulvių blynai
Reikės: 500 g raugintų kopūstų, 6-7 nedidelių bulvių, 1 svogūno, 1 kiaušinio, 70 g kvietinių miltų, 60 ml pieno, aliejaus.

Bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu. Nuplaukite raugintus kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suverskite į dubenį, įpilkite pieno, kiaušinio ir miltų ir viską gerai sumaišykite. Į masę supilkite bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite. Įberkite druskos ir pipirų.

Ant keptuvės įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, kepkite blynus iš abiejų pusių, kol apskrus. Blynus lėkštėje galima pabarstyti šviežiais krapais. Patiekti su grietine.

Šokoladinis raugintų kopūstų tortas
„Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė juokauja, kad kai kur šis tortas vadinamas tiesiog „Neklausk“, nes kepėjai dažnai slepia ingredientą, dėl kurio šis pyragas tampa išskirtinis. Daugelis galvoja, kad išskirtinį skonį ir tekstūrą suteikia ne kopūstai, o kokosai.

Biskvitui reikės: 150 g sviesto, 300 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 šaukštelio vanilinės ekstrakto, 280 g kvietinių miltų, 50 g kakavos miltelių, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio sodos, žiupsnelio druskos, 1 stiklinės vandens, 100 g raugintų kopūstų (nusunktų ir susmulkintų).

Kremui reikės: 300 g sviesto, 120 g juodojo šokolado, pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, 480 g cukraus pudros, trečdalio stiklinės pieno.
Raugintus kopūstus reikėtų perplauti vandeniu ir smulkiai supjaustyti peiliu.

Į vieną dubenį sumaišykite sausus ingredientus – kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Gerai išsijokite.

Plakikliu minkštą sviestą gerai išsukite su cukrumi. Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite kol masė pasidarys puri ir lengva. Toliau maišant tešlą svarbu nepermaišyti: plakiklį naudokite tik sviestui, kiaušiniams ir cukrui išsukti, o toliau darbuokitės plakimo šluotele ir mentele.

Tuomet masę reikia sumaišyti su sausais ingredientais – berkite 1/3 sausų ingredientų, tada pusę vandens, po to įmaišykite dar 1/3 sausų ingredientų, tada supilkite likusį vandenį. Galiausiai sumaišykite likusius sausus ingredientus, vanilę ir raugintus kopūstus.

Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo popierių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, pašaukite biskvito tešlą ir kepkite apie 40 min.
Kremui paruošti išsukite minkštą sviestą su lydytu šokoladu ir vanilės ekstraktu, dėkite cukraus ir vėl gerai išsukite. Pilkite pieną ir plakite, kol kremas taps lygus ir purus. Tepkite kremą tarp atvėsusių perpjautų biskvitų ir ant viršaus.

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

7 gegužės, 2025
„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

2 gegužės, 2025
30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

29 balandžio, 2025
Pagerbiant Popiežiaus Pranciškaus atminimą, balandžio 26-ąją Lietuvoje skelbiamas gedulas

Pagerbiant Popiežiaus Pranciškaus atminimą, balandžio 26-ąją Lietuvoje skelbiamas gedulas

24 balandžio, 2025
Iš Lietuvos – į visą pasaulį: kaip pasaulinės tendencijos diktuoja lietuviškų kviečių paklausą ir kainas?

Iš Lietuvos – į visą pasaulį: kaip pasaulinės tendencijos diktuoja lietuviškų kviečių paklausą ir kainas?

23 balandžio, 2025
Karinio rengimo pratybos Kelmės rajone

Karinio rengimo pratybos Kelmės rajone

18 balandžio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos

Sinoptikai prognozuoja pūgą

Eismo sąlygas sunkina snygis, pustymas ir pūga!

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.