Antradienis, 24 birželio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Kelmė!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Kelmė!
No Result
View All Result

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

RINA@ RINA
Penktadienis, 24 sausio, 2025
0
Autorius: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Maisto sauga yra labai svarbi, nes ji turi tiesioginę įtaką vartotojų sveikatai. Daugelis maisto produktų yra ideali terpė įvairiems mikroorganizmams – bakterijoms, virusams, parazitams; maistas gali būti užterštas alergenais ar cheminėmis medžiagomis; jame gali atsirasti pašalinių fizinių kūnų (stiklo, metalo, akmenukų). Todėl siekiant nuo to apsisaugoti kiekvieno maisto tvarkymo subjekto veiklos pagrindas turėtų būti tinkama maisto higiena. Už ją atsakingi maisto tvarkytojai – gamintojai, perdirbėjai, transportuotojai, prekiautojai.
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Europos Sąjungos teisės aktas (Komisijos Reglamentas (ES) 2021/382) įtvirtina nuostatą, jog būtina maisto tvarkymo įmonėse sukurti ir palaikyti tinkamą maisto saugos kultūrą, norint tinkamai užtikrinti maisto saugą.

„Tinkama maisto saugos kultūra maisto tvarkymo subjektams gali padėti sumažinti per maistą plintančių ligų ir kryžminės taršos bei maisto alergijos riziką, kartu didinant vartotojų pasitikėjimą ir išlaikant jų lojalumą“, – teigia  Ilona Drulytė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto ir veterinarijos politikos departamento Maisto skyriaus vadovė.

REKLAMA

VMVT atstovė atkreipia dėmesį, kad šiandien vartotojai tampa vis reiklesni ir pirkdami labiau atkreipia dėmesį į produktų gamintoją ir produktų kilmę. Juolab, kad jau kurį laiką visi turi galimybę realiu laiku matyti, kokie nesaugūs produktai yra patekę į rinką – pranešimai apie tai skelbiami  VMVT tinklalapyje www.vmvt.lrv.lt esančioje švieslentėje.

„Taigi, čia labai svarbu akcentuoti ir tai, kad visa apimančios maisto saugos kultūros diegimas įmonėse naudingas pirmiausia patiems verslams, kurie dirba maisto srityje, nes gali apsaugoti juos nuo nemalonių ir finansinius nuostolius nešančių incidentų. Be to, maisto saugos kultūros diegimas visiems maisto tvarkymo subjektams (išskyrus pirminius gamintojus) privalomas pagal teisės aktus“, – pabrėžia I. Drulytė.

Panašusturinys

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Ką reiškia maisto saugos kultūra? Visų pirma, tai apie maistą tvarkančius žmones, kai tiek vadovybė, tiek visi darbuotojai įsipareigoja rūpintis saugia maisto gamyba ir paskirstymu.

Darbuotojai turi būti informuoti apie maisto saugos pavojus ir maisto saugos bei higienos svarbą, efektyviai komunikuoti ir laikytis maisto saugos taisyklių. Vadovybė turi užtikrinti pakankamai išteklių saugiam ir higieniškam maisto tvarkymui.

Svarbiausios maisto įmonių vadovams tenkančios užduotys – kiekvienoje įmonės veiklos srityje aiškiai supažindinti personalą su visomis atsakomybėmis, išlaikyti maisto higienos sistemos vientisumą tiek planuojant, tiek ir įgyvendinant pakeitimus, nuolat tikrinti, ar kontrolė vykdoma laiku ir veiksmingai, ar reguliariai atnaujinami dokumentai, užtikrinti, kad darbuotojai būtų tinkamai apmokomi ir laikosi atitinkamų teisės aktų reikalavimų pagal savo pareigas ir atsakomybę.

Aukščiausio lygmens vadovai taip pat atsakingi už tai, kad maisto saugos valdymo sistema būtų nuolat tobulinama atliepiant vartotojų lūkesčius, mokslo bei technologijų naujoves, užtikrinant, kad būtų semiamasi gerosios praktikos patirčių.

Tiesiogiai su maistu dirbantis personalas savo darbinėje aplinkoje turi laikytis visų maisto saugos taisyklių. Darbuotojai privalomai turi būti apmokyti ir supažindinti su maisto saugos pavojais (biologiniais, cheminiais, fiziniais) ir higienos svarba, jie turi turėti pakankamai priemonių, kad darbo vietose būtų užtikrintas saugus ir higieniškas maisto tvarkymas.

 

maketas (new 2).png

VMVT kviečia verslo atstovus, kilus papildomų klausimų, konsultuotis šiais telefonais: 1879 ar +370 5 242 0108 (tinka skambinant ir iš užsienio). Daugiau informacijos apie maisto saugą galima rasti ir VMVT tinklalapyje https://vmvt.lrv.lt/lt/maisto-sauga.
Naudingos nuorodos: 

2021 m. kovo 3 d. Komisijos reglamentas (ES) 2021/382, kuriuo dėl maisto alergenų valdymo, maisto perskirstymo ir maisto saugos kultūros iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos priedai: Reglamentas – 2021/382 – EN – EUR-Lex

Komisijos pranešimas dėl maisto saugos vadybos sistemų, apimančių gerąją higienos praktiką ir RVASVT principais grindžiamas procedūras, taikymo ir jo supaprastinimo (lankstumo) kai kuriose maisto tvarkymo įmonėse 2022/C 355/01: EUR-Lex – 52022XC0916(01) – EN – EUR-Lex

Šiame straipsnyje
+++ MaistasValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Priminimas savarankiškai dirbantiems: įmokos „Sodrai“ turi būti apskaičiuotos pagal apmokestinamąsias pajamas

Priminimas savarankiškai dirbantiems: įmokos „Sodrai“ turi būti apskaičiuotos pagal apmokestinamąsias pajamas

16 birželio, 2025
Didelio formato šamotinių skulptūrų pleneras „Saulės stulpai“ Šiauliuose

Didelio formato šamotinių skulptūrų pleneras „Saulės stulpai“ Šiauliuose

13 birželio, 2025
Belaukiant šiltesnių orų: kokius darbus dar turi padaryti ūkininkai?

Belaukiant šiltesnių orų: kokius darbus dar turi padaryti ūkininkai?

13 birželio, 2025
„Rally Žemaitija“ trasos – „vardiniai“ tramplinai ir „juodosios“ greičio ruožų dėmės

„Rally Žemaitija“ trasos – „vardiniai“ tramplinai ir „juodosios“ greičio ruožų dėmės

13 birželio, 2025
Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda

Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda

10 birželio, 2025
Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam“

29 gegužės, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Išrinkti Lietuvos „Turizmo sėkmingiausieji 2024“: tarp nugalėtojų – Kaimelio dvaras, O. Gasanovas, Merkinės fabrikas

Išrinkti Lietuvos „Turizmo sėkmingiausieji 2024“: tarp nugalėtojų – Kaimelio dvaras, O. Gasanovas, Merkinės fabrikas

Kad darbo diena būtų lengvesnė: kokias priemones sklandesniam ir patogesniam darbui pasitelkia „Lidl“?

Kad darbo diena būtų lengvesnė: kokias priemones sklandesniam ir patogesniam darbui pasitelkia „Lidl“?

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.