Apskaitos žurnalo pildymo tikslas – užtikrinti turgavietėse parduodamų maisto produktų saugą ir kokybę, tobulinant atsekamumo sistemą.
Ministerija išgirdo smulkiųjų prekeivių nusiskundimus dėl galimai išaugusios administracinės naštos, kompiuterinių technologijų trūkumo, todėl laikotarpis kol įsigalios privaloma tvarka, bus aktyviai išnaudojamas konsultacijoms su prekybininkais, kurie jau dabar pildo elektroninius apskaitos žurnalus. Bus ieškoma technologinių ir administracinių sprendimų, kaip supaprastinti elektroninio žurnalo pildymą.
„Maisto saugumas ir kokybė mums yra aukščiausias prioritetas, negalime to ignoruoti. Manau, kad bendradarbiaudami su prekybininkais rasime sutarimą ir būdus, kaip to pasiekti,“ – teigia ministras.
Nuo kitų metų sausio 1 d. elektroninį apskaitos žurnalą privalės pildyti tik prekiaujantys šviežia mėsa. Prekiaujantys apdorotais mėsos gaminiais ir toliau galės pildyti popierinį apskaitos žurnalą.
Pasak ministro K. Navicko, dalis prekybininkų jau dabar sėkmingai pildo elektroninį žurnalą – jie bei kiti prekybininkai bus skatinami tai daryti ir sulauks valstybės institucijų paramos ieškant palankesnių verslui sprendimų. Kontroliuojančios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, siekdami užtikrinti produkcijos saugą ir atsekamumą, didesnį dėmesį skirs pildantiems popierinius apskaitos žurnalus.
Pagal anksčiau patvirtintą žemės ūkio ministro įsakymą, nuo rugsėjo 1 d. elektroninį apskaitos žurnalą būtų privalėję pildyti visi turgavietės prekiautojai, prekiaujantys šviežia mėsa, mėsos gaminiais, paukštiena, paukštienos gaminiais, taip pat ir tie, kurie naudoja kasos aparatus.
Komentuoti