2018-01-20, šeštadienis, 16:40.     Šiandien Kelmėje saulė teka 08:26, leidžiasi 16:31, dienos ilgumas 8:5.

Kaip rinktis maistą šventėms

2017-12-23, paskelbė Nuomonės ir aktualijos
Kaip rinktis maistą šventėms

Renkantis maisto produktus šventėms, reikėtų atidžiai perskaityti ženklinimo etiketėse pateiktą informaciją apie jų sudėtį. Mitybos specialistai rekomenduoja įprastus baltus miltus kiek įmanoma pakeisti rupesniais, vartoti pakankamą kiekį daržovių ir vaisių, stengtis valgyti kuo mažiau riebių, saldžių ir sūrių produktų. Šventinis šurmulys – didelis iššūkis ir mūsų augintiniams, tad reikėtų pasirūpinti ir jų saugumu bei gerove.

 

Apsipirkite sumaniai – planuokite!

 

Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti šventinių dienų meniu, nutarti, ką ketinate ruošti ir gaminti patys, o ką – įsigyti. Sudarant pirkinių sąrašą reikėtų atkreipti dėmesį į maisto produktų tinkamumo vartoti terminus – negreitai gendančius (vaisius, daržoves, riešutus, duonos, pyrago gaminius ir kt. ) galima įsigyti iš anksto, jų saugoti nebūtina šaldytuve, bet iki švenčių reikėtų laikyti vėsioje ir sausoje vietoje. Greitai gendantys maisto produktai (šviežios mėsos ar žuvies produktai, kulinarijos ar kreminės konditerijos gaminiai) turi būti suvartojami kaip galima greičiau, tad juos įsigyti ir gaminti reikėtų tik prieš patiekiant ant vaišių stalo. Šiems produktams saugoti reikia turėti pakankamai vietos šaldytuve, juos visuomet geriausia laikyti sandariose, uždengiamose dėžėse, taip apsaugant produktus nuo bakterinės taršos ir pašalinių kvapų.

 

Išsirinkite geriausią žuvį!

 

Švenčių stalas neįsivaizduojamas be žuvų ir silkių. Renkantis šiuos produktus, reikėtų atkreipti dėmesį į jų išvaizdą bei laikymo sąlygas. Gyvos žuvys turi laisvai plaukioti švariame, deguonies prisotintame (aeruotame) vandenyje. Šviežių žuvų, parduodamų ne iš akvariumų, oda turi būti blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, pelekai ir uodegos neapdžiūvę, nesusiklijavę, žiaunos – rausvos, akys neapsiblaususios. Šviežią žuvį paspaudus pirštu, duobutė tuojau pat turi išsilyginti, jei žuvis sena – paspaudimo vieta ilgai išlieka matoma. Nešviežios, pradedančios gesti žuvys skleidžia puvimo kvapą, jų oda paprastai būna matinė, žvynai pilkšvi, žiaunos raudonai rudos ar net murzinai žalios spalvos, akys įdubusios. Sušaldytos žuvys dažniausiai užšaldomos dar jūroje, o šaldymo metu glazūruojamos (padengiamos apsauginiu ledo sluoksniu). Jei žuvys prieš sušaldymą buvo kokybiškos ir laikytos ne aukštesnėje kaip – 18 °C temperatūroje, jų kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežių. Todėl pasirenkant šaldytą žuvį, reikėtų atkreipti dėmesį, ar neperpildyti šaldymo įrenginiai, ar pakuotės nepažeistos, jose nėra sniego, ar nesutrūkinėjusi glazūra. Žuvis turi būti kieta, natūralios spalvos, blizgėti. Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi šaldytos žuvies spalva rodo, kad žuvis nešviežia. Renkantis silkes, reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą – kad jos būtų nepageltusios, nepatamsėjusios, taip pat patikrinti, ar kietos. Pradedančių gesti silkių paviršius būna pasidengęs pilkomis ar gelsvomis apnašomis, oda lengvai plyšta, neskrostų silkių dažnai būna suplyšę pilvai. Dūmo skonio sūdytos silkės nuo tradicinių skiriasi tuo, kad jų gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą.

 

Gaminkite saugiai!

 

Ruošiant šventinius patiekalus, reikėtų nepamiršti laikytis higienos ir švaros. Įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių dorojama žalia mėsa paukštiena ar žuvis, kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu, nusausinti. Nepamirškite dažnai plautis rankas. Paruoštą maistą rekomenduojama laikyti šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su žaliais produktais. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms. Tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus taip pat būtina laikyti šaldytuve. Įvairias silkių užkandas (su daržovėmis, vaisiais, grybais, įvairiais prieskoniais, užpiltas marinatu, aliejumi, padažais) rekomenduojama suvartoti kuo greičiau, nes žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti šių patiekalų spalva, kvapas ir skonis. Sušaldytą žuvį atšildyti rekomenduojama šaldytuve +1 °C – +4 °C temperatūroje. Lėtai atšildyta žuvis bus skanesnė, sultingesnė. Nešvaistykite maisto! Vienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta daugiau kaip 50 kg nesuvalgyto maisto. Pakeisti šią statistiką galime visi, nes perkrautas šaldytuvas nėra pasiturinčio gyvenimo rodiklis, dažniau tai nemokėjimo planuoti maisto poreikį ženklas. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti, nevartoti to paties maisto kelias dienas, stengtis nesusigadinti šventinės nuotaikos, nepakenkti sveikatai. Be to, reiktų prisiminti, kad daugelį nesuvartotų produktų galima užšaldyti ir tokiu būdu pratęsti jų vartojimo laiką, nelaukti, kol produktas suges.

 

Pasirūpinkite augintiniais!

 

Užsiėmus šventiniais rūpesčiais, reikėtų nepamiršti ir savo augintinių. Nereikėtų jų šerti žmonių maistu, kurio jie įprastai negauna. Negalima duoti šokolado, žuvų ir paukščių kaulų, šerti itin riebiu, įvairiais padažais pagardinto maisto likučiais. Maistą, parsineštus naujus augalus, supakuotas dovanas, elektros laidus, degančias žvakes reikia stengtis laikyti taip, kad gyvūnai prie jų neprieitų. Turint namie augintinių, eglutę geriau puošti nedūžtančiais, nelabai smulkiais žaisliukais. Jei mirksinčios lemputės kelią gyvūnui baimę, geriau jas išjungti. Nepalikite gyvūnų vienų lauke, nes išsigandę fejerverkų triukšmo, jie gali pabėgti.

 

                                                                                                              Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Contact form

Šios dienos vardadieniai

Apklausa

Ar kada nors esate pareigūnams siūlę kyšį?
manoKelmė.lt

Redakcija:
mob. (8 616) 35 444
e.p. info@manokelme.lt