2018-10-16, antradienis, 08:47.     Šiandien Kelmėje saulė teka 07:50, leidžiasi 18:16, dienos ilgumas 10:25.

Ekologiškas maistas tampa šveicarų kasdienybe

2017-12-25, paskelbė Nuomonės ir aktualijos
Ekologiškas maistas tampa šveicarų kasdienybe

Šveicarai ir danai daugiausia Europoje naudoja ekologiškų produktų. Šiandien ekologiškų produktų vartotojų Šveicarijoje galima nesunkiai surasti tarp įvairių socialinių sluoksnių. Jei anksčiau tai buvo tik aukštas pajamas turinčių žmonių privilegija, tai dabar ekologiškų produktų vartojimas tampa visuotinai priimta norma. Žmonės už ekologiškus produktus moka daugiau, nes tokiu būdu mano investuojantys į savo sveikatą.

 

Berno centre įrengtame fermerių turguje dauguma miestiečių vaisius ir daržoves perka pas Naïma Blaser, nors tokias pat daržoves bei tokius pat vaisius “Lidl” ar “Aldi” prekybos centruose galima pigiau nusipirkti. Turgaus lankytojai sako, kad prekybos centruose parduodamos daržovės ir vaisiai nei skoniu, nei kokybe neprilygsta fermerių išaugintoms. Du kartus per savaitę devyniolikmetė Naïma Blaser atveža į turgų tėvų ūkyje išaugintus produktus. Pastaruoju metu prekyba ekologiškais produktais Šveicarijoje išaugo 4,3% ir pasiekė 1,74 milijardų frankų apyvartą per metus. Ekologiški produktai šveicarų maisto produktų rinkoje užima 6%. Per metus vienas šveicaras vidutiniškai nuperka ekologiškų produktų už 221 franką.

 

Šveicarijoje 10% žemės ūkio naudmenų apdirbama laikantis bio kriterijų. Trys ketvirtadaliai tokių žemių yra kalnų rajonuose. Maždaug 5600 fermerių ūkių (10%) gamina ekologiškus produktus, kurie atitinka „Biosuisse” organizacijos nustatytus kriterijus. „Rūpestis supančia aplinka – svarbiausias bio-produktų šalininkų argumentas“, – sako Cornelia Hügi, nedidelės Berno maisto produktų parduotuvės „Hallerladen” direktorė. Jos parduotuvėje – tik ekologiški produktai. Pasak Cornelia Hügi, pirkėjai čia nuolat susiduria su tiekėjais, t.y. fermeriais, kurie išaugintus produktus dažniausiai atveža patys. O tai yra svarbiausia. Kita vertus, kuo trumpesnis prekės kelias nuo fermerio laukų iki prekystalio, tuo geriau vartotojui.

 

Šiandien ekologiškų produktų reikšmę puikiai suvokia ir prekybos tinklai. Neatsitiktinai čia steigiami atskiri ekologiškų maisto produktų skyriai, skelbiamos įvairios akcijos. Tačiau tokioms parduotuvėms kaip „Hallerladen” tai iš esmės prekiauti netrukdo. Priešingai, prekybos tinklų akcijos skatina vis daugiau žmonių susimąstyti apie vartojamus produktus.

 

Populiarėja ne tik ekologiški produktai, bet ir iš jų pagaminti valgiai. Antai „Hallerladen” parduotuvėjeitin populiariais studentų tarpe tampa švieži bio-sumuštiniai. Cornelia Hügi apgailestauja tik dėl vieno – dauguma ekologiškų produktų gamintojų dar nepakankamądėmesį skiria klientų aptarnavimui. Pastarieji skuba greitai apsipirkti ir tuo pačiu gauti kompetentingą kompetentingą konsultaciją be jokių moralinių pamokslavimų. O juk šiek tiek informacijos apie konkretaus ekologiško produkto išauginimą, transportavimą ir laikymo sąlygas tikrai nepakenktų.

 

Šveicarijos vartotojų interesų gynimo fondo direktorė Sara Stalder sako, kad ekologiškų produktų pirkėjų tikslai persipina: vieni juos perka, nes rūpinasi savo sveikata, kiti – kad apsaugotų gamtą ir palaikytų vietos fermerius, treti – dėl abiejų šių priežasčių.

 

Tiesa, formuojasi ir dar viena ekologiškų produktų vartotojų grupė, kuri ekologiškus produktus perka vaikams. Jos nuomone, ekologiški maisto produktai kol kas užima nedidelę rinkos dalį – tik 6 proc. Ir tai todėl, kad kainų skirtumas tarp ekologiškų ir įprastinių maisto produktų pakankamai didelis. Net tokioje turtingoje šalyje kaip Šveicarija trečdalis maisto produktų pirkėjų skaičiuoja grašius. Jiems ekologiški produktai – nepasiekiama prabanga. Beje, čia egzistuoja ir kitas kraštutinumas, kai pilnai aprūpinti žmonės bando taupyti pirkdami žemos kokybės jogurtus po 20 santimų. Todėl Šveicarijos vartotojų interesų gynimo fondas rekomenduoja kuo daugiau valgyti sezoninius vietos fermerių išaugintus produktus, kurie yra minimaliai apdoroti ir nepraradę maistinių savo savybių.

 

Įtemptas nūdienos gyvenimo ritmas verčia žmones naudotis greito maisto paslaugomis. Patogumas čia nugali kokybę: nesvarbu, kad produkto kokybė šlubuoja – svarbu, kad jį pagaminti patogu ir neužima dauglaiko. Sara Stalder teigia, kad būtent šiame segmente verslas gali pasiekti gerų rezultatų, pateikdamas vartotojams ekologiškus greitai paruošiamus maisto produktus, nes žmonės, nepaisant visuotinio skubėjimo,nori valgyti sveiką ir aukštos kokybės maistą.

 

                                                                                              Kęstutis Šutinys                           agroexpresas.lt

Contact form

Šios dienos vardadieniai

Apklausa

Ar kada nors esate pareigūnams siūlę kyšį?
manoKelmė.lt

Redakcija:
mob. (8 616) 35 444
e.p. info@manokelme.lt